Blog

Hoe maakt u van een building een Smart Building? - Deel 2

21-02-2018 Geschreven door Kevin Hersbach


In mijn vorige blog over dit onderwerp schreef ik dat gebouwen een stille maar weergaloze revolutie doormaken dankzij de cloud, big data, het Internet of Things en sociale netwerken. Namelijk dat ze veranderen in bijna zelfdenkende entiteiten, die van kelder tot dak zijn uitgerust met state-of-the-art technologie: Smart Buildings. Daarbij heb ik de vraag opgeworpen: hoe maak je nu van een gewoon gebouw een Smart Building?

5 aspecten in mijn eerste blog

In mijn eerste blog over dit smart buildings onderwerp het ik vijf elementen genoemd die van een gewoon gebouw een smart building maken: van toegangsregistratie tot digitale wegbewijzering en van digitale lockers tot smart offices. Stuk-voor-stuk relevante elementen, die het waard zijn om meegenomen te worden in uw uitbreidings-, nieuwbouw- of renovatieplannen. Maar er zijn meer elementen te noemen die van een building een smart building maken.

Denk hierbij aan:

1. Ruimtes, werkplekken en collega’s zoeken en vinden

Overal en altijd een beschikbare vergaderruimte of flexplek vinden en reserveren met uw mobiele device? Geen probleem via apps die het gebouw verbinden aan mensen. Met dezelfde apps checkt u meteen of die ene collega bij het volgende overleg aanwezig zal zijn en zelfs waar die zich nu bevindt. U zorgt op deze manier voor een zo hoog mogelijke bezettingsgraad van alle plekken en ruimtes.

2. Intelligente verlichting

Verlichting speelt altijd en overal een grote rol. Ga maar na: verlichting zorgt voor sfeer, stimuleert de concentratie, en beïnvloedt gevoel en gedrag. Om daar van te profiteren, moet verlichting goed worden toegepast. Dat kan met intelligente, harmonieus toepasbare LED verlichting. De kleurtoon- en intensiteit van LED kan eenvoudig worden aangepast aan het doel dat u voor ogen heeft. Wilt u de productiviteit stimuleren? De creativiteit aanboren? Is het tijd voor ontspanning? U realiseert het met LED. Overigens kunt u verlichting een actieve rol laten spelen bij de navigatie dor uw gebouw.


3. Gebouwbeheer en Bediening

Uw gebouw is van kelder tot dak voorzien van verlichting, verwarming, verkoeling en tal van andere apparatuur. Met een slim gebouwbeheersysteem voorkomt u dat deze toepassingen onnodig energie verbruiken. Zo kunt u alle aanwezige apparatuur (van beamer tot airco tot verlichting) centraal aan en uit zetten. Ook geven deze slimme systemen inzicht in het historische en actuele verbruik en realtime informatie over de effecten van energiebesparingsmaatregelen.

4. Ontruimingsinstallaties

Ondanks dat alles is gedaan om een veilige omgeving te realiseren, kan het toch misgaan. Brand, wateroverlast, blikseminslag, dreiging… er zijn tal van redenen waarom een gebouw ontruimd moet worden. In die situaties biedt een betrouwbare ontruimingsinstallatie uitkomst. De elementen uit deze installatie werken optimaal, online samen: van alarmering tot automatische vergrendeling van delen van het gebouw en van verlichte vluchtroutes tot ontruimingsinformatie in meerdere talen.

5. Analyse & Beveiliging data

Als alle apparatuur binnen een gebouw met elkaar is verbonden en al deze apparaten informatie verzamelen en onderling uitwisselen, ontstaat er een enorme hoeveelheid aan gegevens: big data. Het is de kunst om deze data dusdanig te structureren en te analyseren dat u er uw voordeel mee doet. En dat kan! Als u voldoende gegevens verzamelt en deze op de juiste manier analyseert of laat analyseren, dan ontstaan er tal van interessante inzichten, die u helpen uw bedrijfsvoering te verbeteren.

Meer informatie?

Ik heb in twee blogs tien elementen beschreven die van een gewoon gebouw een smart building maken. Maar er is nog veel meer te zeggen over smart buildings. Wilt u meer lezen over de verschillende facetten van een Smart Building? Weten waar u rekening mee moet houden bij het realiseren van een slim gebouw met maximaal comfort voor gebruikers? Lees onze whitepaper over Smart Buildings. Heeft u een vraag voor ons? Neem dan gerust direct contact op.

Download whitepaper
Kevin Hersbach

Written by Kevin Hersbach

Manager Presales

Gratis advies? BIS|Econocom helpt je graag verder:

015 287 487
Vraag / Offerte