Een LED wall of LCD wall?

Een LED wall of LCD wall?

12-11-2018 Geschreven door Erwin Hout

Voor organisaties die ook gebruik willen maken van een videowall voor out- of indoor toepassingen, is een belangrijke vraag welke technologie het meest geschikt is. Een videomuur van meerdere LCD schermen die samen één beeld uitzenden, of een LED wall die is opgebouwd uit modulaire Direct View LED tegels?

Helaas is daar geen eenduidig antwoord op te geven. Wel zijn er verschillende variabelen, factoren die van bepalend belang kunnen zijn om te kiezen voor een van beide technologieën.

LCD versus LED

Weet u niet goed wat het verschil is tussen LCD (soms "led-lcd") en LED (soms "Direct View led")? Dan raad ik u aan eerst de blog “Wegwijs in professionele display technologieën” te lezen. Bent u wel op de hoogte maar heeft u geen idee waar u rekening mee moet houden bij de aanschaf van een videowall? Lees dan verder. Ik neem de belangrijkste overwegingen met u door.

1. Doel en type content

Een videowall voor grootse (video) reclame vraagt om andere eigenschappen dan een muur van schermen voor het weergeven van bedrijfspresentaties met allerlei data. Zo kan er bij de weergave van een Excel bestand op een LCD wall data wegvallen onder de schermranden. Zorg dus dat het voor u duidelijk is waar de videowall (met name) voor ingezet gaat worden, zodat de technologie hier op afgestemd kan worden.

2. Kijkafstand

Hoe dichter iemand op het scherm staat hoe fijnmaziger de pixel-pitch (afstand tussen de beeldpixels) moet zijn om een scherp beeld waar te nemen. Een videowall van LCD schermen heeft vooralsnog een hogere pixeldichtheid dan een LED wall. Omdat de kijkafstand op indoor locaties vaak korter is dan buiten wordt binnen vaak LCD ingezet. Wel is de pixel pitch de laatste jaren enorm verbeterd (lees: kleiner geworden) waardoor ook op steeds meer indoor locaties gebruik gemaakt wordt van LED walls.

3. Omgevingslicht

Om een goed zichtbaar beeld te realiseren op plekken met veel omgevingslicht is een scherm nodig dat veel licht uitstraalt. LED walls hebben een hogere lichtopbrengst dan LCD schermen en worden om die reden vaak buiten ingezet. Maar ook op indoor locaties waar veel licht is, kan content beter tot zijn recht komen met LED. Ook geeft een LCD scherm altijd een bepaalde reflectie; iets waar u met een LED wall geen last van heeft. De keerzijde van de hoge lichtopbrengst van een LED videowall is dat het beeld te fel kan zijn op minder verlichte locaties of sombere dagen. Kies daarom voor een LED wall waarbij de lichtintensiteit (automatisch) aangepast kan worden aan de omgeving. Het laatste wat u wilt is dat mensen wegkijken omdat het beeld zeer doet aan hun ogen.

4. Kosten

De hogere aanschafprijs is waarschijnlijk het grootste nadeel van LED versus LCD. Want hoewel de prijzen voor LED walls sterk zijn gedaald, terwijl de kwaliteit juist is verbeterd is een LED wall nog steeds duurder dan een LCD videowall van dezelfde grootte. Wel wordt deze hogere aanschafprijs deels gecompenseerd door de lagere onderhoudskosten en de langere levensduur van LED. Is de investering een groot struikelblok? De trend van AV as a Service maakt het mogelijk om te betalen voor gebruik van de functionaliteit in plaats van de hardware daadwerkelijk te bezitten. Maar ook de mogelijkheid om reclameruimte te verkopen kan de impact van de totale investering en de cost of ownership verlagen.

5. Ontwerpflexibiliteit

De manier waarop content wordt ontworpen is niet voor iedere toepassing hetzelfde. LCD schermen hebben vaak een FULL HD resolutie waarbij de getoonde content automatisch over alle schermen wordt geschaald. Bij Direct View LED tiles werkt dit anders en vormt het aantal pixels van alle modules samen de resolutie.

Een LED wall kent daarom geen beperkingen in beeldverhouding waardoor er creatiever omgesprongen kan worden met het beeldoppervlak. Het nadeel hiervan is dat content vaak op maat gemaakt moet worden. Wordt er al standaard content aangeleved dan is het handig om met de resolutie (beeldverhouding) van de videowall rekening te houden met de beschikbare content.

Keuze techniek geheel afhankelijk van scenario

Kortom… u dient een aantal factoren in overweging te nemen bij de keuze voor het type videowall waarop u uw content wilt laten zien. Zo kunnen LCD schermen goed zijn voor korte kijkafstanden omdat ze zeer scherp afbeeldingen, tekst en video's kunnen weergeven. Maar de schermranden van de individuele monitoren kunnen hinderlijk zijn. LED walls doen het goed in omgevingen met veel (dag)licht en bieden meer creatieve mogelijkheden voor vorm en content. Bedenk goed wat u wilt bereiken met uw videowall en laat u adviseren door een AudioVisueel System Integrator die verschillende oplossingen kan bieden.

Meer lezen over in- en outdoor led? Download de gratis whitepaper.


Download hier uw whitepaper
Erwin Hout

Written by Erwin Hout

Marketing Director

Gratis advies? BIS|Econocom helpt je graag verder:

015 287 487
Vraag / Offerte