Smart Buildings: trend of toekomst?

Smart Buildings: trend of toekomst?

29-05-2017 Geschreven door Kevin Hersbach

Smart Buildings; Je kunt geen facilitair, IT of technisch vakblad openslaan zonder artikelen over dit onderwerp tegen te komen. Waar zo’n drie jaar geleden de term “Het nieuwe werken” overal en altijd opdook, is dat nu Smart Buildings. Dat Smart Buildings een grote trend vormen, valt niet te ontkennen. Maar blijft het daarbij of zijn deze slimme gebouwen echt bepalend voor en in de toekomst?

Smart Building als breed begrip

Een Smart Building is letterlijk vertaald een slim gebouw. Dat is nogal een breed begrip. Een Smart Building kenmerkt zich vooral door een veelvoud aan sensoren en systemen, die aangesloten zijn op een netwerk; dat kan een bedrijfsnetwerk zijn maar ook het internet (Internet of Things). Deze sensoren en systemen verzamelen continu data over de activiteiten en omstandigheden in het gebouw. Door deze enorme hoeveelheid gegevens (big data) te analyseren, ontstaat er veel inzicht om beschikbare faciliteiten, omstandigheden én facilitaire zaken nog beter af te stemmen op het gebruik en de gebruikers. Uiteraard met als doel om het uitvoeren van diverse activiteiten binnen het gebouw voor gebruikers zo efficiënt en plezierig mogelijk te maken en tegelijkertijd sterk te besparen op facilitaire kosten en vierkante meters.

Vooral interessant bij nieuwbouw of ook voor bestaande bouw?

Voor veel organisaties die nu gaan nieuwbouwen is het logisch om in te springen op deze trend en voordeel te halen uit deze snelle technologische (r)evolutie. Zowel voor grote multinationals als kleinere MKB bedrijven zijn de voordelen van een Smart Building groot - voor het personeel én – financieel - en de extra investering binnen het gehele nieuwbouwbudget relatief klein. Maar geldt dat ook voor het gemiddelde MKB bedrijf dat moet werken met beperkte budgetten en in bestaande bouw?

Basis voor een Smart Building in veel organisaties reeds aanwezig

Ook in bestaande bouw of bij herinrichting is het relatief eenvoudig om een gebouw slimmer te maken. De meeste systemen zijn zelfs al op het netwerk aangesloten en er wordt gebruik gemaakt van gebouwbeheersystemen om data over bijvoorbeeld het energie- en waterverbruik te verzamelen. Doordat er met een aantal relatief kleine aanpassingen nog veel meer data verzameld kan worden én het steeds eenvoudiger wordt om bestaande systemen en (technologische) faciliteiten met elkaar te laten praten, is het heel goed mogelijk om ook bestaande gebouwen efficiënter te gebruiken en te beheren. Kortom binnen heel veel organisaties is de basis voor een Smart Building in de kern al aanwezig.

Smart Building heel erg anno nu

Behalve een trend zijn Smart Buildings ook zeker de toekomst. We kunnen niet meer om de Smart Buildings heen en we zien al een tijdje dat steeds meer organisaties veranderingen binnen hun huisvesting doorvoeren die het gebouw steeds een beetje slimmer maken. De mogelijkheden zijn er volop. Naast trend of toekomst zijn Smart Buildings dus ook al heel erg nu.

Meer informatie?

Wilt u meer lezen over de verschillende facetten van een Smart Building? Weten waar u rekening mee moet houden bij het realiseren van een slim gebouw met maximaal comfort voor gebruikers? Lees onze whitepaper over Smart Buildings. Voor directe vragen kunt u altijd contact opnemen.

Download whitepaper
Kevin Hersbach

Written by Kevin Hersbach

Manager Presales

Gratis advies? BIS|Econocom helpt je graag verder:

015 287 487
Vraag / Offerte