Smart Buildings kunnen niet zonder audiovisuele oplossingen

Smart Buildings kunnen niet zonder audiovisuele oplossingen

29-08-2016 Geschreven door Marc Litan

smart-buildings.jpgMet de komst van nieuwe digitale apparatuur, software en diensten is het IoT
(Internet of Things) niet langer toekomstmuziek en zijn Smart Buildings geboren. Met slechts enkele devices worden processen binnen deze slimme gebouwen eenvoudig gemonitord, bestuurd en gemanaged. Audiovisuele installaties nemen hierbij een belangrijke rol in. Maar waarom eigenlijk?

AV als vast onderdeel van de gebouwgebonden technische installaties

De toepassing van beeld- en geluidsapparatuur is tegenwoordig niet alleen voorbehouden aan auditoriums, vergaderzalen en boardrooms. Audiovisuele (AV) middelen zijn inmiddels praktisch onmisbaar en als gevolg daarvan overal in een gebouw aanwezig. Juist daarom zouden audiovisuele installaties moeten worden beschouwd als vast onderdeel van de gebouwgebonden technische installaties. Het ontwerpen van, in bijzonder de AV-installaties, biedt bij uitstek de mogelijkheid om innovaties toe te passen.

Data uit verschillende systemen inzichtelijk gepresenteerd

Zo kan er bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van data die wordt gegenereerd vanuit de verschillende installaties die in een gebouw aanwezig zijn. Denk aan klimaatregelingen, beveiliging, transportsystemen, verlichting enzovoort. Deze waardevolle informatie kan met de audiovisuele installatie via overkoepelende software overzichtelijk aan het management worden gepresenteerd. Ook kan, in het kader van duurzaamheid, specifieke informatie in het gebouw worden getoond op beeldschermen via een beeldinformatiesysteem (narrowcasting).

Meer efficiency in het gebruik van het gebouw en de technische gebruikersinstallaties

Interessanter wordt het om de data van de verschillende installaties te analyseren en hiertussen verbanden te leggen. Door na te denken over de manier waarop en wanneer de verschillende werk-, verblijf en vergaderruimten worden gebruikt, ontstaat een ontwerpmethode van een gebouw dat wordt gekenmerkt en aangeduid als “Smart of Intelligent Building”. Het doel van deze ontwerpmethodiek is om te komen tot meer efficiency in het gebruik van het gebouw en de technische gebruikersinstallaties. Onderdeel hiervan kan het terugdringen van het energieverbruik zijn, de optimalisatie van de capaciteit aan vergaderruimtes of het verlagen van onderhoud- en servicekosten.

Comfort bij de inrichting van de werkplek van de individuele werknemer

Ook het comfort bij de inrichting van de werkplek van de individuele werknemer kan een speerpunt zijn. Denk hierbij aan een geautomatiseerde en gepersonaliseerde aanpassing van de lichtintensiteit op de werkplek, de bediening van de beeld- en geluidsapparatuur in een vergaderzaal of het vinden van collega’s of werkplek in flexwerkplek omgevingen.

Het gebouw past zich aan op daadwerkelijk gebruik of bezettingsgraad

Door slim om te gaan met beschikbare gegevens vanuit de verschillende technische installaties, eventueel aangevuld met sensortechnologie, kan een gebouw zo worden ingericht en aangestuurd dat het zich aanpast aan het gebruik van dat moment en de voorkeuren van de gebruikers, waardoor een forse efficiencyverbetering wordt gerealiseerd. Dit geldt zeker voor interne facilitaire diensten zoals de horeca, de schoonmaak en het onderhoud. De inzet van deze diensten zal beter zijn afgestemd op het daadwerkelijk gebruik of de bezettingsgraad van de individuele ruimten. Dit heeft een verlaging van de facilitaire kosten tot gevolg.

Conclusie

Audiovisuele installaties spelen in belangrijke mate een rol binnen diverse primaire processen in Smart Buildings. Zowel om werkprocessen te vereenvoudigen, met elkaar samen te kunnen werken maar ook om de verschillende data te verzamelen, presenteren én te analyseren. De mogelijkheden zijn ongekend. Net als de te behalen facilitaire besparingen en duurzame voordelen.

Meer informatie?

Wilt u meer lezen over de verschillende facetten van een Smart Building? Weten waar u rekening mee moet houden bij het realiseren van een slim gebouw met maximaal comfort voor gebruikers? Lees onze whitepaper over Smart Buildings. Voor directe vragen kunt u altijd contact opnemen.

Download whitepaper
Marc Litan

Written by Marc Litan

Solution Architect

Gratis advies? BIS|Econocom helpt je graag verder:

015 287 487
Vraag / Offerte